Hematoloji Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Teknolojinin ilerlemesi sayesinde sanal arama motorlarından yararlanarak merak ettiğimiz her konudaki bilgiye kolayca ulaşabilmekteyiz. İnternet portallarında en çok araştırılan konuların başında “Hematoloji nedir? Belirtileri nelerdir?” soruları gelmektedir. Tüm detayları tek bir içerikte aşağıdaki gibi bulabilirsiniz.
Hematoloji, kısaca kan hastalıklarını ve kan üretiminde görev alan organların işleyişini inceleyen bilim dalı olarak açıklanabilir. Lenfatik organlar, dalak ve kemik iliği gibi organların işleyişi ve bu organlarda gelişen hastalıklar hematoloji ana bilim dalının uzmanlık konusunu oluşturmaktadır. Hematoloji hastalıklarında uzman olan kişilerin dahiliye ve iç hastalıkları eğitimi sonrasında üç yıl daha eğitim alması gerekmektedir. Hematolojik hastalıkların belirtileri,
- Gün içerisinde gerçekleştirilen aktiviteler sırasında çabuk yorulma,
- Sürekli gelişen halsizlik ve uykusuz hissetme sorunu,
- Kalp çarpıntısı,
- Sarılık,
- Özellikle bacak bölgesinde beliren ödem,
- Vücudun basit sebeplerle bile kanama yaşaması ve bu kanamanın durdurulmasında yaşanan güçlükler,
- Nefes darlığı,
- Tırnak bozuklukları,
- Hızlı kilo kaybı,
- Dalak, karaciğer gibi organların büyümesi,
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması kaynaklı sık enfeksiyon kapma sebebiyle rahatsızlanma,
- Vücutta sonradan beliren bezeler,
- Yüksek ateş gibi belirtilerdir.
Hematoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakıyor?
Okurlarımızın hematoloji ile ilgili araştırdıkları diğer bir konu da “Hematoloji bölümü hangi hastalıklara bakıyor?” sorusudur. Hematoloji,
- Demir eksikliği anemisi ve diğer anemi türleri,
- Miyelodisplastik sendromlar,
- Myelofibroz,
- Lösemi,
- İmmün trombositopenik purpura,
- Trombositopeni,
- Kanama bozuklukları,
- Von Willebrand hastalığı,
- Lenfoma,
- Talasemi,
- Orak hücre hastalığı,
- Kan nakli,
- Kemik iliği kök hücre nakli,
- Aşırı kırmızı kan hücresi üretimi,
- Polisitemi gibi hastalıkları incelemektedir.
Yapılan araştırmalar en çok yaşayan hematolojik hastalıkların anemi, talesemi ve lösemi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu tür hastalıkların teşhisinde yapılan öncelikli işlem fiziki muayenedir. Sonrasında hastalara anamnez yöntemiyle gerekli sorular sorularak hastalığın tanısı noktasında ihtiyaç olan bilgiler alınmaktadır. Bu işlem sonrasında ise radyolojik görüntüler ve hematoloji testleri incelenerek tanı konmaktadır.
Hematoloji Testi Neden Yapılır?
Özellikle kış aylarında hava su veya temas yoluyla kolaylıkla bulaşan hastalıkların tanısında kullanılan testler arasında en çok araştırılan konu “Hematoloji testi neden yapılır?” konusudur. Hematoloji testleri kişinin sağlık durumun belirlenmesi için yapılan kan sayımı testidir. Kan hücrelerinde bulunan enfeksiyon miktarının belirlenmesi, kanser, inflamasyon ve kan hastalıklarının teşhisi için hematoloji testi kullanılmaktadır.
Hematoloji Testi Kaç Günde Çıkar?
Hematoloji testleri, venöz kan alımı, EDTA’lı kan alımı, sitratlı tam kan alımı yöntemleriyle insan vücudundan alınan kanda bulunan değerleri saptamak için kullanılmaktadır.
Venöz Kan Alımı: Genellikle 12 saatlik bir oruç önerilen testlerdir. Yapılan testlerin doğru bir şekilde alınması için hastanın her kan verdiğinde oturur ya da yatar pozisyonda olması gerekir. İğne yoluyla damardan kan alma yöntemidir. Genellikle dirseğe yakın bir noktadan kan alınmaktadır.
EDTA’lı Kan Alımı: Üzerinde gerekli miktardaki kanı belirlemek adına bir çizgi konulmuş olan özel bir kap aracılığıyla hastadan alınan kanın muhafaza edilerek teste yönlendirilmesine EDTA’lı tam kan alımı denir. Hastadan alınan kan kaba alındığında birkaç kere karıştırılmalıdır. Tüpte saklanan kan miktarı 2 ml’dir.
Sitratlı Tam Kan Alımı: İçerisinde 9,1 oranında sodyum sitrat bulunan özel bir kaba kanın alınması yöntemidir. Kapta bulunan maddelerin birbirine karışması çok önemlidir. Bu noktada birkaç kere mavi kap sallanarak iki maddenin birbirine karışması sağlanmaktadır.
Kan testi veren kişilerin merak ettiği “Hematoloji testi kaç günde çıkar?” sorusunun cevabı testlerin genellikle üç dört saat içerisinde sonuçlandığı şekilde olmaktadır. Müşterilerine daha iyi bir hizmet sunmak adına kaliteli bir hizmet sunan özel sağlık kuruluşlarında bu süre genellikle 1-2 saati aşmamaktadır.
Hematoloji Değerleri Ne Olmalı?
Konforlu ve refah içerisinde yaşamanın anahtarlarından birisi olan düzenli doktor kontrolü sırasında genel sağlık kontrolü amacıyla hastalardan istenen testlerin başlıcası hematoloji testleridir. Ayrıca enfeksiyon ve kan hastalıklarına yakalan kişilere uygulanacak tedavinin belirlenmesi adına hematoloji testi yapılmaktadır. Peki, sağlıklı bir insan kanının hematoloji değerleri ne olmalı?
Kırmızı kan hücresi (RBC): 3,8 – 5,4 milyon miktarında RBC oranı olmalıdır.
Beyaz kan hücresi / Lökosit (WBC): 4400 – 12000 oranında bulunmalıdır.
Hemotokrit (HCT): Erkeklerde 13, kadınlarda ise 12 g/dl ortalama hemotokrit değeri olarak belirlenmiştir.
Trombosit Sayısı (PLT): Özellikle anemi hastalıklarında sürekli olarak kontrol edilen trombosit sayısı sağlıklı insanlarda 150000- 450000 arasında olmalıdır. Bu sayı 50.000 altına düştüğünde kanamalar gözlemlenmektedir.
Ortalama Eritrosit Hacmi (MCV): Anemi hastalıklarında önemle incelenen bir konudur. 75 – 100 FL oranında bulunmalıdır.
Ortalama Eritrosit Dağılım Genişliği (RDW): Eritrositlerin dağılımını göstermektedir.
Hemoglobin: 11,7 – 15,5 sınırı ortalama hemoglobin değeridir.
Ortalama Eritrosit Hemoglobin Konsantrasyonu (MCHC): Genellikle MCHC değeri %30 – 36 arasındadır.
Ortalama Eritrosit Hemoglobini (MHC): Sağlıklı insan vücudunda 30- 34 pikogram olarak bulunan MHC, demir eksikliği ve talesemi hastalığının seyrettiği dönemlerde düşebilmektedir.
En İyi Hematoloji Uzmanı
Kan hastalıkları ölümcül sonuçlara neden olabilecek türde hastalıklardır. Uzun bir hayatı sağlıklı bir şekilde yürütme isteğimizi ancak düzenli olarak doktor kontrolünde ve gerektiğinde tedavi alarak gerçekleştirebiliriz. Kan hastalıklarına yakalanan kişilerin öncelikli ihtiyacı en iyi hematoloji uzmanı tarafından muayene edilerek gereken tanı teşhis ve tedavileri maksimum kalitede hizmetlerle almaktır. 2010 yılından beri Birleşmiş Milletler doktoru olarak görev yapan Prof. Dr. Mustafa Çetiner, hematoloji uzmanı olarak kan hastalıkları branşında hizmet vermektedir.
Uluslararası dergilerde yayınlanan 30’dan fazla bilimsel makalesi bulunan Prof. Dr. Mustafa Çetiner, pek çok uluslararası kongrede de sunumlar gerçekleştirmiştir.
Prof. Dr. Mustafa Çetiner’in özellikle çalıştığı alanların başında lenfoma, lösemi, mds, kansızlık gibi hastalıklar gelmektedir.
Kan hastalıkları alanında dünya çapındaki bilimsel gelişmeleri yakından takip eden Prof. Dr. Mustafa Çetiner hematolojik kanserlerin tedavisinde kemoterapinin yanı sıra immünoterapi, hedefe yönelik tedaviler ve akıllı moleküller gibi en yeni tedavi şekillerini de kullanmayı benimsemiştir.